пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

ЛАТАТТЯ (ВОДЯНА ЛІЛІЯ) – ДИТЯ СОНЦЯ, ЦАРИЦЯ ВОД І РУСАЛОК

Віддавна уявлення про латаття або водяних ліліях пов'язувалося із загадковим чином русалки. У казках часто йдеться, що кожне латаття має свого друга ельфа (маленького чоловічка), який разом з нею народжується, та разом з нею і вмирає. 
Стародавні єгиптяни, греки, римляни, скандинави і північноамериканські індіанці, германці і слов'яни складали про неї легенди, наділяючи чудодійною силою.
Латинська назва латаття Nymphaea, що в перекладі означає німфа, дав квітці ботанік К. Лінней, надихнувшись давньогрецькою легендою про дівчину-німфі, що перетворилася на квітку через нещасливе кохання.
Всього налічується бл. 50 різновидів водних трав'янистих кувшинкових багаторічників. Але в домашньому акваріумі утримують тільки карликові види роду німфея. Ці рослини відрізняє в першу чергу оригінальне забарвлення листя - від мідно-червоних до темно-вишневих з хаотичними бурими цятками. Це - типова тигрова німфея, інакше - червона. Поширена і німфея з зеленим листям і темними цяточками - різновид штучної селекції. Її вивели спеціально, щоб урізноманітнити красу рослинного світу в акваріумі. Слід пам'ятати, що для утримання в умовах домашніх водойм з акваріумними рибками годиться тільки німфея теплих південних широт. Тому в акваріумі їй необхідні умови життя тропічного лісу, але з яскравим освітленням від 7 до 14 годин люмінісцентними та фітолампами.
Для нормального життя в акваріумі водяній лілії потрібні певні умови утримання і регулярний догляд. Головне - уникати стресових для рослини ситуацій: пересадки, зміни місцезнаходження, повного видалення листя та ін. Трапляється, що заселена в акваріум червоне латаття дуже довго не подає жодних ознак життя, і акваріуміст починає хвилюватися, чи забезпечений правильний догляд. Виявляється, винен все той же стрес або зимова пора, коли німфея «впадає в сплячку». Якщо ж трохи змінити умови утримання:
додати світло, прибрати сильну течію, збалансувати кислотність води, додати добрив, то рослина починає активно рости, готова до цвітіння, розмноження. У такому випадку головне - правильне співвідношення сприятливих факторів і стабільний догляд за німфеями.

Саме цю квітку вивчали вихованці гуртка «Цікавий тераріум», але не тільки ознайомились з видами роду німфея, умовами догляду, а й виготовили модель цієї чудової рослини. 



Немає коментарів:

Дописати коментар