вівторок, 28 березня 2017 р.

ТВОРЧА МАЙСТЕРНЯ "ПІДВОДНЕ ЦАРСТВО"


Тісто – дивно пластичний матеріал для ліплення різних фігур і композицій: ніжний, м'який. Здавна відомі пластичні властивості солоного тіста. Наші прабабусі ліпили з нього фігурки різних птахів і тварин, так званих «жайворонків», з якими зустрічали весну, бублики, пряникові «козуля», якими обдаровували своїх друзів та родичів під Новий рік і на Різдво, до дня народження в знак любові і поваги. Вироби з тіста використовувалися як дитячі іграшки.
Але перш ніж перетворитися в дитячі іграшки, фігурки з тіста мали обрядове значення. Здавна відомі обряди, пов'язані з зерном і хлібом, традиційні для народів Росії, України, Білорусі, Польщі, Болгарії, Чехії. У відповідності з цими обрядами навесні, перед прильотом птахів, випікалися фігурні вироби з тіста, найчастіше мають вигляд стилізованої птиці. Фігурки називали «жайворонками».
На Україні такі вироби з тіста виготовлялися не лише для весняних обрядів, але і для зимових свят, а також весіль. Фігурки дарували разом з побажаннями здоров'я, благополуччя, багатства і удачі.
Мистецтво виготовлення виробів з тіста не померло і сьогодні, а сувеніри, зроблені своїми руками, користуються великим попитом. Це чудовий подарунок до будь-якого торжества і свята. Ліпленням з задоволенням займаються і діти і дорослі.
Під час весняних канікул на базі Шепетівського міського ЦЕНТУМ для учнів шкіл міста та вихованців гуртків було проведено творчу майстерню «Підводне царство».
Учасники заходу мали можливість не тільки ознайомитись з біологічними особливостями та умовами утримання земноводних, а й виготовити власноруч іграшку з солоного тіста.

 
Гості нашого закладу в процесі роботи


Вихованці гуртка "Фітотерапія" захоплено ліплять своїх "зелених друзів"



Немає коментарів:

Дописати коментар