понеділок, 24 квітня 2017 р.

24 КВІТНЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ЛАБОРАТОРНИХ ТВАРИН

24 квітня в календарі екологічних дат відзначений як Всесвітній день захисту лабораторних тварин, який був заснований Міжнародною Асоціацією проти хворобливих експериментів на тваринах (ИнтерНИЧ) у 1979 році та підтриманий ООН. Спочатку він «відзначався» зоозахисними організаціями в ряді країн, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції (експериментів і дослідів над лабораторними тваринами), яке підтримують активісти різних громадських та зоозахисних організацій.
  Тварини використовувалися в дослідах з давніх часів, але ці роботи носили епізодичний характер. Поняття «лабораторна тварина» склалося в кінці 19 століття у зв'язку з бурхливим розвитком експериментальної біології і медицини, а з другої половини 20 століття метод наукового експериментування на тваринах оформився як самостійний напрям. Сьогодні лабораторні тварини використовуються для моделювання патологічних процесів і випробування ліків, косметичних засобів, сигарет, харчових добавок, речовин побутової хімії... Основними замовниками досліджень виступають великі фармацевтичні і косметичні корпорації.
Серед найбільш часто використовуваних у дослідах тварин - миші, кролики, мавпи і собаки. Щороку сотні представників цих видів гинуть в лабораторіях. Крім того, тварини використовують при навчанні майбутніх медичних працівників і ветеринарних лікарів.
Звичайно, на початковому етапі розвитку науки про лабораторних тварин етичні питання не були актуальними, оскільки і розмах цієї «галузі» не був такий великий. У теперішній же час питання біоетики в даній сфері стоять в центрі уваги вчених і громадськості. Жорстокі досліди і тести на тварин продовжують своє існування, в першу чергу тому, що багато споживачів взагалі не знайомі з цією моральною проблемою, а виробники не зацікавлені доносити її до кінцевого покупця. Саме з метою привернення уваги світової громадськості до цієї проблеми і був заснований Всесвітній день захисту лабораторних тварин. http://calenday.org
Наука, як відомо вимагає жертв. І першими жертвами науки стали лабораторні тварини. Ті самі миші, собаки, жаби і мухи-дрозофіли, яким людство зобов'язане масою корисних речовин - від ліків до косметики (яка, як не дивно, теж тестується на тваринах).
Вдячне людство, намагаючись хоч якось морально виправдатися за завдану лабораторним тваринам шкоду, поставило їм пам'ятники.
Пам'ятник "собаці Павлова" 
Пам'ятник жабі в Парижі перед Пастерівським інститутом. 

Пам'ятник лабораторної миші в Новосибірську - миша, спіраль ДНК - це метафора створення і отримання інформації, завдяки лабораторним тваринам. http://torin-kr.livejournal.com











Немає коментарів:

Дописати коментар