суботу, 6 травня 2017 р.

НАЙДАВНІШІ РЕПТИЛІЇ - ЧЕРЕПАХИ


Перша відома науці черепаха з’явилися 220 мільйонів років тому, але у неї було тільки нижня частина панцира, так само у неї були зуби, хоча у нинішніх черепах їх немає. Розміри доісторичних черепах величезні — діаметр панцира доходив 3,6 метрів. Найбільшою черепахою, що жила на нашій планеті вважається архелон. Знайдений скелет давньої черепахи досягав більше 4 метрів. Передбачувана маса архелона була близько 2,2 тонни.
На гуртках «Цікавий тераріум» та «Абетка природи» вивчали види черепах, умови утримування в тераріумах. Також дітьми було зібрано цікаві факти про черепах.
Цікаві факти про черепах:
·                   Сьогодні найбільша черепаха — шкіряста черепаха — розмір її панцира більше 2 метрів в діаметрі. До сухопутних гігантських черепах відноситься слонова — розмір панцира якої досягає більше 1 метра завширшки.
·                   Відмінною рисою черепах від інших тварин є їх панцир. Це справжня броня. Він здатний витримати вагу в 200 разів перевищує масу самої рептилії. У разі загрози черепаха втягує голову і кінцівки всередину панцира, а таку броню зможе розбити не кожен хижак.
·                   Так само черепахи є довгожителями — майже всі ці рептилії живуть більше 100 років. У 2006 році померла в зоопарку галапагоська черепаха -довгожитель Гаррієт. Цікавим є той факт, що її до Європи привіз знаменитий вчений Чарльз Дарвін. Черепаха померла у віці 250 років.
·                   Помилковою вважається думка, що черепахи дуже повільні. Насправді це не зовсім так. Шкірясті черепахи здатні плавати зі швидкістю 35 км / год, але на суші вони більш повільні і пересуваються зі швидкістю 15 км /год. Швидкість пересування сухопутних черепах залежить від температури навколишнього середовища. Чим холодніше, тим повільніше черепаха буде повзти. Основним фактором повільності черепах є будова їх організму. Короткі кінцівки насилу можуть переносити громіздкий і важкий панцир з великою швидкістю, тому черепахи символізують повільність і незграбність.
·                   Морські черепахи мають унікальну здатність — вони здатні затримувати дихання більш ніж на 10 годин. Це є абсолютним рекордом серед хребетних тварин.
·                   Найагресивнішими і небезпечними є кайманові черепахи. Вони нападають на змій і водоплавних птахів. Були випадки, коли кайманові черепахи відкушували пальці нирцям. При цьому у черепах зовсім немає зубів, але вони мають гострий і міцний дзьоб, здатним відгризти шматок деревини. Агресію і кровожерливість проявляють м’якотілі черепахи трионикса. Голодна зграя цих рептилій здатна вбити велику тварину.
·                   Черепахи здатні голодувати тривалий час. Слонова черепаха може обходитися без їжі 18 місяців. Багато років тому мореплавці брали з собою в плавання для прожитку черепах, — як консерви, і годувати не треба.
·                   Панцир черепахи складається з ороговілих щитків. На них щороку утворюються концентричні кільця. За ним як у дерев можна визначити вік черепахи.
·                   Черепахи поширені майже на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Вони здатні вижити в будь-яких умовах, але для розмноження їм необхідна тепла вода.
·                   Сьогодні близько половини всіх видів черепах на межі вимирання. Їх винищують через вживання в кулінарії і народній медицині. Кожна третя черепаха помирає в результаті рибальського промислу. Також варто зазначити, що такий вид як червоновуха черепаха має неабияких попит серед любителів рептилій за їх незвичне розфарбування і рідкість.
·                   Черепахи розрізняють кольори. Черепахи, в першу чергу орієнтуються на колір, потім на запах і смак. Їх найбільше приваблює червоний колір ( також їм подобається і зелений колір).









Немає коментарів:

Дописати коментар